Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
PRESS KONFERENCIJA MINISTRA ZA SOCIJALNU POLITIKU, ZDRAVSTVO, RASELJENA LICA I IZBJEGLICE BPK GORAŽDE
U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima povratnika

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na sjednici održanoj 30.12.2015.godine usvojila je Zakon o pravima osoba koje se iz našeg kantona vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta. Zbog poteškoća u njegovoj implementaciji, obzirom da ima formalno-pravnih neusaglašenosti, potrebno je donijeti neke izmjene koje će regulisati ovu oblast.

Tim povodom, ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Damir Dučić i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Nedim Čolo protekle sedmice posjetili su Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo kako bi se informisali o iskustvima provedbe ovog zakona, obzirom da ovaj kanton primjenjuje ovo zakonsko rješenje već pet godina.

Prema riječima ministra Damira Dučića, izmjene i dopune ovog zakona urađene su na osnovu smjernica koje su dobili na ovom sastanku od ministrice Amele Dautbegović i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

„Na današnjoj sjednici, Vlada BPK Goražde usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima osoba koje se iz našeg kantona vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta, kako bi na adekvatan način omogućili provedbu ovog zakona. Ovaj prijedlog će biti upućen u skupštinsku proceduru, na razmatranje po skraćenom postupku. Finansijska sredstva će se obezbijediti iz budžeta BPK Goražde i ukupnih sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja našeg kantona“-istaknuo je ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Damir Dučić.

Kako je istaknuto, izradom podzakonskih akata obezbijedit će se efikasnija implementacija ovog zakona, posebno u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu povratnikka.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
 1. slavne višegradske brigade 2a,
  73 000 Goražde
  Bosna i Hercegovina
  tel: +387 38 228 439
  fax:+ 387 38 221 224
  E-mail: minsoc@bpkg.gov.ba
MINISTAR

ENIZ HALILOVIĆ bachelor sociologije

tel: +387 38 228 439
fax:+ 387 38 221 224
e-mail: eniz.halilovic@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.