Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
HEROINA U BIJELOM KOJA NI U NAJTEŽIM TRENUCIMA NIJE ŽELJELA NAPUSTITI SVOJ NAROD
DELEGACIJA BPK U BEOGRADU: Goražde nije zaboravilo svoju Dušanku Vujasić

Delegacija BPK Goražde boravila je danas u Beogradu, u posjeti Dragi i Ljubici Dimić, roditeljima Dušanke Vujasić, doktorice koja je do posljednjeg daha brinula o pacijentima u goraždanskoj Ratnoj bolnici. U delegaciji predvođenoj ministrom zdravstva BPK, Damirom Dučićem, bio je i predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Derviš Hadžić i Halima Hadžić, glavna sestra Kantonalne bolnice i Dušankina radna kolegica.

Beograđanka Dušanka Vujasić poginula je 27. aprila 1993. godine tokom jednog u nizu granatiranja Ratne bolnice, zajedno sa kolegom Hasanom Imamovićem. Bila je u šestom mjesecu trudnoće. Odluku da ostane sa svojim narodom i pacijentima donijela je godinu dana ranije, kada je u maju počeo opći napad na Goražde.

– Ovdje sam prije svega zbog pacijenata i ljudi ovoga grada. I drago mi je što sam s njima i što mogu pomoći ljudima u svakom pogledu, i kao stomatolog, i u drugim domenima. Ostaću sa njima. Bilo je prilike da sam mogla otići iz ovog grada, i sada ima mogućnosti za to, ali želim biti sa njima – kazala je tokom rata novinarima.

Skromni darovi u znak pažnje i poštovanja uručeni su roditeljima, među njima i minijatura “Drinskog splava” kao uspomena na grad u kojem počiva heroina u bijelom. Sa druge strane Dimići imaju samo riječi hvale za Goraždane i ne kriju oduševljenje što njihova kćerka nije zaboravljena ni dvije decenije nakon rata.

O doktorici koja nije željela napustiti svoje pacijente, te o Peri Daciću, Goraždaninu koji je ubijen zbog toga što je evakuirao ranjenike iz opkoljenog grada, snimljen je i film „Heroji bitke za ranjenike“, čiji je autor novosadski novinar Aleksandar Reljić. Dušankin otac Reljiću je još tada pojasnio zašto je promijenio odluku da njen kovčeg izmjesti u Beograd i otkrio da će zajedno sa suprugom Ljubicom i on jednog dana biti kraj Dušanke, u gradu u kojem žive „divni, dobri ljudi“. – Gde mi je Dušica radila, gde je poginula, gde je sahranjena, tu nek joj se kosti odmaraju. Tako će i biti, jer je u Goraždu neće niko dirati na onom mestu gde leži. A nas dvoje smo doneli odluku, sa leve strane i desne, dva kamena i da se napravi mesto za urne, jer nas ćemo dvoje na spaljivanje – kazuje Drago u dokumentarnom filmu „Heroji bitke za ranjenike“.

Ime doktorice Vujasić danas se nalazi na spomen ploči na zidu Kantonalne bolnice u Goraždu, uz imena Hasana Imamovića, Muhameda Pašića, Sabine Pašalić, Mehmeda Živojevića, Alije Kurtića, Satka Ćosa i Nizama Halilovića, ljekara i medicinskih radnika koji su položili živote obavljajući častan i human poziv.
Autor: Al.B.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
 1. slavne višegradske brigade 2a,
  73 000 Goražde
  Bosna i Hercegovina
  tel: +387 38 228 439
  fax:+ 387 38 221 224
  E-mail: minsoc@bpkg.gov.ba
MINISTAR

ENIZ HALILOVIĆ bachelor sociologije

tel: +387 38 228 439
fax:+ 387 38 221 224
e-mail: eniz.halilovic@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.