Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
14. NOVEMBAR- SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA
Organizovano javno mjerenje dijabetesa i krvnog pritiska

U okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, Udruženje dijabetičara Bosansko-podrinjskog kantona Goražde,  u saradnji sa uposlenicima Zavoda za javno zdravstvo i učenicima Srednje tehničke škole “medicinski smjer” Goražde, danas su ispred zgrade Centra za kulturu organizovali besplatno mjerenje šećera u krvi, kao i krvnog pritiska.

Prema riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medine Bičo, veoma je važno otkriti bolest na vrijeme te preventivno djelovati.

„Veoma je bitno da se dijabetes, odnoso šećerna bolest otkrije na vrijeme, kako ne bi došlo do nastanka komplikacija. Ove godine dijabetes se obilježava pod sloganom „Pogledajmo dijabetes u oči“, što znači da se svi oboljeli trebaju suočiti sa bolešću i bez obzira na to ako imaju dijabetes, oni mogu kvalitetno živjeti ukoliko promijene stilove života, prije svega ishranu, zatim fizičku aktivnost, pušenje i veoma je bitna normalna tjelesna težina“ – ističe direktorica dr. Bičo.

Također, u osnovnoj školi „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde, u saradnji sa organizacijom World Vision, za učenike petih razreda upriličena je edukacija o zdravom načinu ishrane koja je, kako je istaknuto, veoma bitna za sprječavanje bolesti dijabetesa.

Cilj ove kampanje je potaknuti svijest građana za redovnim i kontinuiranim kontrolama kako bi se osiguralo optimalno zdravlje, promijenio pravac štetnih djelovanja dijabetesa, te smanjio rizik od štetnih komplikacija.

Podršku aktivnostima povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, svojim učešćem u akciji, dao je i resorni ministar Damir Dučić.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
 1. slavne višegradske brigade 2a,
  73 000 Goražde
  Bosna i Hercegovina
  tel: +387 38 228 439
  fax:+ 387 38 221 224
  E-mail: minsoc@bpkg.gov.ba
MINISTAR

ENIZ HALILOVIĆ bachelor sociologije

tel: +387 38 228 439
fax:+ 387 38 221 224
e-mail: eniz.halilovic@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.