Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
 • OBJAVLJENO: 06.04.2021.
Na današnjem online sastanku premijerka BPK Goražde upoznala zvaničnike federalne vlasti sa trenutnom epidemiološkom situacijom
Potrebna nam je podrška viših nivoa vlasti kada je u pitanju jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova

Današnjem online sastanku sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem ispred Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prisustvovali su premijerka BPK Aida Obuća i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća upoznala je premijera FBiH sa trenutnom epidemiološkom situacijom na području našeg kantona koja je i dalje veoma složena uprkos povećanju broja opravljenih.

„ Trenutno je na području Bosansko-podrinjskog kantona 280 aktivno zaraženih osoba. Sa današnjim danom, 55 osoba je oporavljeno dok je u protekla 24 sata od ukupno 54 testiranih  24 zaraženih, što znači da ovaj trend povećanja broja oporavljenih imamo već par dana. I dalje je sedmična incidenca oboljevanja na sto hiljada stanovnika relativno visoka, malo je niža nego u Kantonu Sarajevo i ona iznosi 468. Ono što je zabrinjavajući podatak jeste da i dalje veliki broj oboljelih traži hospitalizaciju, jer se radi o pacijentima sa srednje i teškim kliničkim slikama. Imamo 53 osobe koje su na bolničkom liječenju, od toga 11 u KCUS i ja ovom prilikom želim da ponovim, a što smo kazali i prošli put, da naš kanton ima izvrsnu saradnju sa Kliničkim centrom i uvijek smo do sada imali razumijevanje i podršku, ne samo u hospitalizaciji pacijenata s područja našeg kantona već i konsultantsku podršku o raznim uslugama, jer kako je poznato, naš kanton ima po jednog epidemiologa, anesteziologa, ne raspolaže sa infektologom, a tek sada smo obezbijedili pulmologa, naglasila je premijerka Obuća, te informisala premijera Federacije BiH i njegove saradnike da se u Covid odjelu Kantonalne bolnice liječi 25 bolesnika oboljelih od virusa Covid-19,  a na vanbolničkom liječenju u Izolatoriju Đačkog doma 17 pacijenata.

Zbog potreba za većim kapacitetima, Vlada BPK Goražde razmišlja o proširenju kapaciteta izolatorija, kako bi se tu smjestili pacijenti sa lakšom kliničkom slikom, a njihovo zdravstveno stanje zahtijeva bolničko liječenje.

Kad je riječ o mjerama koje se provode na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, premijerka Aida Obuća smatra da su trenutne mjere efektne i da daju rezultate.

„ Posebno je pojačan inspekcijski nadzor, jer svi smo se u Vladi složili da nema potrebe za pojačanim mjerama već samo istrajavati na provođenju već postojećih mjera. Kada je u pitanju vakcinisanje, sa današnjim datumom mi smo dobili 414 doza vakcina. Uglavnom smo uspjeli vakcinisati dio zdravstvenih radnika, njih 194 od 310 uposlenih u zdravstvu, a cilj nam je vakcinisati sve zdravstvene radnike.Vakcinisani su i štićenici Doma za stara i iznemogla lica a danas je Zavod za javno zdravstvo prebacio 100 doza vakcina u Dom zdravlja Goražde za potrebe vakcinacije u porodičnim ambulantama, kako bi se vakcinisale prioritetne grupe stanovništva, a to su hronični bolesnici i osobe starije životne dobi.  Smatram da bi se bržim dopremanjem vakcina u naš kanton spriječilo širenje virusa. Nas kao kanton sljeduje jedan posto od ukupne količine koje dobije Federacija ili država BiH i tu smo jednom apelirali prema federalnom nivou, da ukoliko je moguće da se ta količina poveća, jer mi bismo sa deset hiljada doza, riješili pitanje zaštite stanovništva od virusa COVID-19. „ kazala je na današnjem online sastanku premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Naglasila je takođe da će Bosansko-podrinjski kanton Goražde u narednom periodu provesti kampanju o vakcinaciji o čemu će građani biti blagovremeno informisani,  te saznati potrebne informacije o planu vakcinacije i načinu na koji se mogu prijaviti za vakcinaciju.

„Trenutno, informacije koje dolaze iz našeg kantona bi se mogle okarakterisati kao pozitivne, nadam se da ćemo zadržati taj trend s tim da nam je potrebna podrška viših nivoa vlasti kada je u pitanju jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova, jer mi kao kanton to sami ne možemo“ poručila je na kraju svog obraćanja premijerka BPK Goražde.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
 1. slavne višegradske brigade 2a,
  73 000 Goražde
  Bosna i Hercegovina
  tel: +387 38 228 439
  fax:+ 387 38 221 224
  E-mail: minsoc@bpkg.gov.ba
MINISTAR

ENIZ HALILOVIĆ bachelor sociologije

tel: +387 38 228 439
fax:+ 387 38 221 224
e-mail: eniz.halilovic@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.