Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
OKONČANA REALIZACIJA PARTNERSKOG PROJEKTA U OKVIRU PROGRAMA ZELENOG EKONOMSKOG RAZVOJA
Svečano pušten u rad novi sistem grijanja u Kantonalnoj bolnici Goražde

IMG_0006

Svečanom ceremonijom danas je obilježeno puštanje u rad novog sistem grijanja u Kantonalnoj bolnici u Goraždu.

Sistem grijanja na drvnu biomasu urađen je okviru Projekta energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Goražde koji je realizovan  u okviru projekata “Zapošljavanje i sigurno snabdijevanje energijom korištenjem biomase“ i “Zeleni ekonomski razvoj”.

Ove projekte, čiji je cilj smanjenje trošenja javnih sredstava na potrošnju energije i vode te institucionalizacija aktivnosti upravljanja energijom unutar zgrada javnog sektora u BiH, implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

U ime Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde zahvalnost svim učesnicima u ovom projektu iskazao je premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković.

– Priča bolnice u Goraždu traje nekih dvadeset godina. Znamo da Goražde prije rata nije imalo sekundarnu zdravstvenu zaštitu, a danas to ima. Sigurno je da još postoje brojni problemi, ali ako se osvrnemo i pogledamo, vidimo da danas imamo gotovo sve službe sekundarne zdravstvene zaštite, kao i rekonstruisan i opremljen objekat bolnice. Sigurno je da moramo i dalje raditi na razvoju bolnice i sekundarne zdravstvene zaštite i to je nešto što je naše opredjeljenje. Energetska efikasnost je danas generalno opredjeljenje i svjetski trend i to je ono što trebamo realizovati u oblastima koje su najbliže građanima, kao što su javne ustanove, bolnica i sl. – istakao je on.

IMG_9994

Prema riječima voditelja Sektora za energiju i okoliš u UNDP-u Sanjina Avdića, uz ovaj projekt i projekt poboljšanja energetske efikasnosti u Osnovnoj školi „Husein ef. Đozo,“ u narednoj godini na području Bosansko-podrinjskog kantona planirani su i novi projekti u ovoj oblasti o kojima će se u narednom periodu obaviti pregovori s Vladom BPK-a.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Safet Harbinja, koji je takođe prisustvovao ovoj svečanosti, izrazio je zadovoljstvo projektom i istakao da je učešće u finansiranju koje je obezbijedio Fond izraz poštovanja za goraždansku bolnicu koja je u najtežim uslovima dala nemjerljiv doprinos u očuvanju ovog prostora.

Direktor Kantonalne bolnice Fuad Rovčanin kazao je da je bolnica za zagrijavanje svojih prostorija i prostorija Doma zdravlja do sada koristila kotlovnicu na čvrsto gorivo (ugalj), te istakao značaj novog sistema grijanja koji će omogućiti bolju zaštitu okoliša, te unaprijediti uslove za očuvanje zdravlja građana.

IMG_9983

Implementacijom projekta rukovodio je UNDP, a sredstva za njegovu realizaciju osigurali su Vlada Bosansko-podrinjskog kantona u iznosu od 100.000 KM, te Fond za zaštitu okoliša FBiH i Ambasada Švedske u BiH, koji su zajednički osigurali preostali dio sredstava u iznosu od 100.000 KM.

Procijenjeno je da će uvođenjem novog sistema grijanja godišnji troškovi za toplotnu i električnu energiju u Kantonalnoj bolnici biti smanjeni za oko 25.000 KM, uz značajno smanjenje emisije ugljen-dioksida i drugih štetnih plinova, te ostvarenje koristi kao što su unaprjeđenje zraka i okoliša i bolji uslovi za boravak pacijenata i rad osoblja.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.