Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
POTPISAN UGOVOR O USPOSTAVI HEMODIJALIZNOG CENTRA U KANTONALNOJ BOLNICI U GORAŽDU
Za realizaciju ovog projekta obezbijeđena finansijska sredstva u iznosu od 280.000 KM

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i v.d. direktorica Kantonalne bolnice Nermina Kamenica potpisali su Ugovor o finansiranju Projekta uspostave Hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici u Goraždu. Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Sabira Bešlija, predsjednik Nadzornog odbora Kantonalne bolnice Osman Subašić te jedan od dijaliznih bolesnika Adnan Pirija.

Projekat  finansira Vlada BPK Goražde, odnosno resorno ministarstvo u iznosu od 280.000 KM, a Kantonalna bolnica ima obavezu da obezbijedi adekvatan prostor.

Prema riječima premijera BPK Goražde  Emira Okovića radi se o  jednom  od najznačajnijih projekata koji će se realizovati u narednih šest mjeseci.

„Čast i zadovoljstvo mi je pomoći našim sugrađanima koji su jako bolesni i kojima predstavlja veliki napor da odlaze svaki drugi dan na terapiju u Sarajevo i nazad. Ovo planiramo duži period, Vlada je sebi stavila u obavezu da obezbijedi  inicijalnih 280.000 KM i sa ovim današnjim činom krećemo u konačne aktivnosti uspostave Hemodijaliznog centra koje podrazumijevaju osposobljavanje prostorija, nabavku opreme i  edukaciju medicinskog kadra – kazao je premijer Oković.

On je naglasio da će završna faza biti uključivanje Federalnog zavoda osiguranja i reosiguranja u sistem finansiranja troškova dijalize.

– Formirana su dva tijela, odnosno dvije komisije, jedna  sa zadatkom da napravi finalnu procjenu troškova dijalize i druga koja će pokrenuti postupak javnih nabavki da bi to sve bilo transparentno i onako kako je to zakon predvidio – kazao je premijer BPK Goražde.

Saglasnost na ovaj projekat dala je i Skupština BPK Goražde.

„Ovaj projekat je dio Akcionog plana za zdravstvo koji je usvojila Skupština  i moram naglasiti da su i pozicija i opozicija dali podršku, jer svi smo svjesni kako teško žive dijalizni bolesnici s područja našeg kantona- kazao je Senad Čeljo, predsjednik Komisije za zdravstvo Skupštine BPK Goražde.

Ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Sabira Bešlija istakla je da će Hemodijalizni centar biti smješten na trećem spratu Kantonalne bolnice.

„Uz već postojeći sprat koji je potrebno adaptirati, potrebna je i edukacija medicinskog osoblja te je iz tog razloga potrebno šest mjeseci kako bi došlo do implementacije ovog projekta-  naglasila je ministrica.

Za početak, predviđena je edukacija za četiri medicinska tehničara i dva doktora koja će se obaviti u Tuzli, a u zavisnosti od toga, kao i od dinamike provedbe procedure javnih nabavki te okončanja građevinskih radova, Hemodijalizni centrar u Goraždu trebao bi početi s radom u maju 2019.godine.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
 1. slavne višegradske brigade 2a,
  73 000 Goražde
  Bosna i Hercegovina
  tel: +387 38 228 439
  fax:+ 387 38 221 224
  E-mail: minsoc@bpkg.gov.ba
MINISTAR

ENIZ HALILOVIĆ bachelor sociologije

tel: +387 38 228 439
fax:+ 387 38 221 224
e-mail: eniz.halilovic@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2019. BPK Goražde.