Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
  • OBJAVLJENO: 13.03.2020.
Vlada BPK i resorno ministarstvo pružaju značajnu podršku u nabavci medicinske opreme zdravstvenim ustanovama na području kantona
Vlada izdvojila 20.000 KM za kupovinu biohemijskog analizatora za potrebe Doma zdravlja u Ustikolini

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović posjetili su danas JU Dom zdravlja Foča-Ustikolina koji je nedavno, zahvaljujući Vladi, odnosno Ministarstvu zdravstva, nabavio savremeni biohemijski analizator za laboratorijsku dijagnostiku.

Zahvalnost premijerki i ministru, u ime građana i uposlenih u Domu zdravlja Foča-Ustikolina, uputio je direktor ove zdravstvene ustanove prim.dr.Alija Begović, koji je istaknuo da je riječ o izvanrednoj donaciji i aparatu koji je osnova dijagnostike u svim domovima zdravlja te da dolazi u pravi čas budući da je stari aparat bio van funkcije.

„Zahvaljujem se Vladi BPK-a, prvenstveno premijerki i ministru zdravstva, koji se prepoznali problem i koji su iz svojih mogućnosti koje nisu tako velike, izdvojili značajna sredstva da pomognu ovoj zajednici i našem Domu zdravlja, na najbolji način. To je odličan aparat, vrlo je savremen, automatizovan i stanovništvo može biti mirno, nadam se, dugi niz godina, da će biti u funkciji i izvršavati ono za što je namijenjeno,“ izjavio je direktor Doma zdravlja prim.dr. Alija Begović.

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović kaže da je nedostatak neophodne medicinske opreme jedan od problema s kojim se susreću sve zdravstvene ustanove na području našeg kantona.

„Postojeća medicinska oprema je zastarjela, nije obnavljana i nije kupovana nova, a servisiranje iziskuje dodatna novčana sredstva za opravku postojećih medicinskih aparata. Jedan od prioriteta, u nizu problema s kojima se susreću u Domu zdravlja Ustikolina, bio je i nabavka biohemijskog analizatora i Vlada je, zaista, brzo  reagovala i iz Ministarstva zdravstva izdvojena su novčana sredstva u iznosu od 20.000 KM za nabavku ovog aparata, nepohodnog za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, odnosno pružanje zdravstvene zaštite u Ustikolini“, izjavio je ministar Eniz Halilović.

Ova novčana sredstva obezbijeđena su iz budžeta Ministarstva za socijalnu politku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice na ekonomskom kodu-  Kapitalni transferi za zdravstvo (od značaja za Kanton) za 2019. godinu, a kako ističe ministar,  i u ovoj godini resorno ministarstvo podržaće kapitalne projekte zdravstvenih ustanova s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.