Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Nakon prvog slučaja koronavirusa na području BPK Goražde
Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK, epidemiolog Medina Bičo, kaže da se zaražena osoba osjeća dobro i da nema simptome bolesti

S obzirom da je juče na području BPK Goražde potvrđen prvi slučaj infekcije koronavirusa, prema riječima direktorice Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde epidemiologa Medine Bičo, osoba se nalazi u kućnoj izolaciji i dobrog je opšteg stanja te  nije razvila nikakve simptome.

„Mi smo od sinoć, nakon potvrde, kontaktirali sve prve kontakte koji su bili u vezi s ovom osobom i predložili mjere kućne izolacije njih i njihovih porodica. Do sada nismo zabilježili nijedan simptom bolesti kod prvih kontakata. Radi se  otprilike o trideset osoba koje su bile u bližem kontaktu. Sad je najbitnije, zaista, da mi pratimo sve ove kontakte, da budu u kućnoj izolaciji 14 dana, kako oni tako i njihove porodice, da bismo spriječili daljnju transmisiju virusa i prekinuli ovaj lanac infekcije. s obzirom da se radi o osobi koja je prije sedam dana prisustvovala svečanosti u Konjicu, povodom godišnjice rada kompanije Igman. Sve se odvijalo brzo. Mi smo iz medija saznali tek 17.marta, odnosno u utorak, da je osoba iz Srbije koja je bila zaražena korona virusom bila na tom sastanku gdje je bilo 180 ljudi. Ja sam već 17.marta  kontaktirala ovu osobu, nije imala nikakvih simptoma, tegoba, već od 18.marta je bila u kućnoj izolaciji, da bi već 19.marta mi izvršili testiranje “ – kazala je direktorica Bičo.

Kada je riječ o testiranju kontakata, s obzirom da se prvi simptomi, prema riječima epidemiologa Bičo, mogu pojaviti dosta kasnije,  procedura nalaže da se osobe testiraju kada dobiju simptome tek nakon dva dana nakon postojanja simptoma, jer može doći do pojave nekih simptoma koji nisu povezani sa virusom. Ukoliko se testiranje izvrši ranije  a nalaz pokaže da je ta osoba negativna, kasnije se može desiti da se razvije bolest. Za sada, prioritet za testiranje su prvi bliski kontakti sa inficiranom osobom, uz pojačan nadzor njihovih simptoma te simptoma njihovih kontakata.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.