Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde Salem Halilović
Zavod zdravstvenog osiguranja BPK za sada funkcioniše

Pandemija koronavirusa za sada nije bitno uticala na funkcionisanje Zavoda zdravstvenog osiguranja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Direktor Zavoda Salem Halilović ističe da, iako je primjetan neznatan pad prihoda u prvom kvartalu ove godine, stvarni efekti će se moći sagledati krajem aprila.

– Prihodi su manji za jedan posto što iznosi oko 22.000 KM i to je praktično zanemarivo. Međutim, očekujemo da će se u aprilu pokazati pravi efekti, odnosno posljedice pandemije i da će znatno manje biti uplate za zdravstveno osiguranje. Ako gledamo treći mjesec, mi imamo situaciju da je za 65.000 KM više prihoda nego za mart prošle godine, ali je to za 74.000 KM manje u odnosu na naš plan za ovu godinu – pojasnio je Halilović.

Dodao je da Zavod zdravstvenog osiguranja BPK za sada redovno izmiruje svoje obaveze

– U ovom momentu ispunjavamo sve svoje obaveze prema zdravstvenim ustanovama na području BPK u smislu finansiranja i ugovora koje imamo potpisane s našim apotekama, KCUS-u i KC Tuzli te s privatnim poliklinikama. Sa jučerašnjim danom sve obaveze su izmirene i mi funkcionišemo – istakao je on.

Obzrom da se vrhunac pandemije najavljuje tek za dvije sedmice, nakon sagledavanja svih posljedica na privredu, po riječima Halilovića slijedi razmatranje koraka koje Zavod u saradnji sa nadležnima treba poduzeti.

– Vidjet ćemo u kojem pravcu djelovati zajedno s ministarstvom, upravnim odborom, da li posegnuti za rebalansom budžeta. Dosta je nepoznanica i za privrednike i za ustanove vezano za Vladu FBiH, na koji način će biti pomognuta privreda i ustanove. Još smo u jednoj fazi priprema tih kriterija, od federalnog do kantonalnog nivoa ali u svakom slučaju je dobro da svi nivoi vlasti razmišljaju o tome i nadamo se da će finansijski dosta toga pokriti kada je u pitanju stanje u privredi koje nije zadovoljavajuće i koje je pandemija izazvala – dodao je.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK ocijenio je da su se zdravstveni radnici na području tog kantona pokazali na visini zadataka.

– U BPK Goražde, uz disciplinu naših osiguranika, Kantonalna bolnica Goražde i domovi zdravlja sa svim porodičnim ambulantama dali su maksimalni doprinos i nadam se da će se kada sve ovo prođe, hladne glave razmisliti i vrednovati angažman medicinskog osoblja, doktora i našeg Zavoda za javno zdravstvo. Mislim da su pokazali ogromnu odgovornost i ličnu i profesionalnu požrtvovanost u ovom periodu pandemije – zaključio je Halilović.

www.bpkg.gov.ba/www.rtvbpk.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.