Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
 • OBJAVLJENO: 12.11.2021.
Povodom 14. novembra, Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa
Organizirana akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska kao te omogućena vakcinacija protiv korona virusa

Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) u saradnji s Domom zdravlja „dr. Isak Samokovlija“ i Udruženjem oboljelih od dijabetesa danas je u Goraždu organizirao akciju mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska.

Akcija je organizirana povodom 14. novembra, Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u namjeri da se skrene pažnja na značaj prevencije ove bolesti.

„ Odlučili smo na ovaj način da građanima omogućimo mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska uz savjete o potrebi prevencije i česte kontrole šećera u krvi. Prema podacima Zavoda, imamo 1.168 oboljelih, što je u odnosu na broj stanovnika visoka incidenca, a samo u  prošloj godini smo imali 47 novootkrivenih i svake godine se nažalost broj oboljelih povećava“ – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK dr. Medina Bičo.

Građanima je danas na istom  punktu, ispred Centra za kulturu, omogućena i vakcinacija protiv koronavirusa, što su mnogi i iskoristili.

„  Njihova osnovna bolest  uzrokuje znatne poteškoće dijabetičarima koji spadaju u rizične skupine i nažalost razviju komplikacije ukoliko dobiju Covid-19, tako da je jako bitno da se vakcinišu,  ali isto tako i svi ostali građani koji do sada to nisu uradili. Na raspolaganju su vakcine AstraZeneca, Sinofarm i Moderna, a interesovanje je prilično veliko čime smo zadovoljni. Ranije smo vakcinalni punkt imali i na sajmu Dani jabuke i nije bila neka velika zainteresiranost, međutim danas vjerovatno zbog mjerenja šećera i krvnog pritiska je veća i zainteresiranost za vakcine“ – naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Na području našeg kantona procenat vakcinacije iznosi blizu 46 posto od ukupnog broja punoljetnih građana.

www.bpkg.gov.ba /www.rtvbpk.ba

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
 1. slavne višegradske brigade 2a,
  73 000 Goražde
  Bosna i Hercegovina
  tel: +387 38 228 439
  fax:+ 387 38 221 224
  E-mail: minsoc@bpkg.gov.ba
MINISTAR

ENIZ HALILOVIĆ bachelor sociologije

tel: +387 38 228 439
fax:+ 387 38 221 224
e-mail: eniz.halilovic@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.