Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
  • OBJAVLJENO: 18.11.2021.
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici odlučila
Od 20. decembra nove mjere u FBiH, uvode se CTP potvrde

Vlada Federacije BiH danas je utvrdila prijedlog Kriznog štaba o uvođenju novih epidemioloških mjera od 20. decembra ove godine. Najveća izmjena će biti tzv. pravilo VPT – vakcinisan, prebolio, testiran.

Mjere će, kako je naglašeno, biti uvođene postepeno.

Prema novom prijedlogu, svi uposlenici u zdravstvenom sektoru, socijalnom, javnim upravama, vladama, općinama, morat će ispunjavati jedan od tri uslova VPT da bi mogli obavljati posao na radnom mjestu. Ukoliko ne budu ispunjavali VPT, poslodavac će odlučivati o daljnjem procesu rada.

Do 20. decembra kantoni će trebati da pripreme sve procedure kako bi se neometano provodile nove mjere u borbi protiv koronavirusa.

“Ko neće da se vakciniše, treba se testirati o svom trošku ili imati potvrdu da je prebolovao. Ovim zaključcima je zadužen Zavod za javno zdravstvo da napravi stručne smjernice u vezi s razmacima testiranja ako je PCR test ili ako je antigenski test, zatim koliko je potrebno nakon vakcinisanja tražiti potvrdu”, rekla je Marina Bera, pomoćnica u Federalnom ministarstvu zdravstva.

To znači da trebaju povećati broj punktova i omogućiti što veću dostupnost vakcina, kao i povećati broj punktova za testiranje – kazala je.

Bera je navela da je donesena mjera da timovi za vakcinisanje idu ka stanovništvu, a naređeno je svim općinama da organiziraju punktove te mobilne timove koji će ići prema stanovnicima u udaljena područja te kod onih koji ne mogu doći do punktova zbog zdravstvenih stanja. Osobama koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu vakcinisati omogućit će se da bez takve potvrde dođu na radno mjesto.

Pojasnila je da su mjere usvojene na osnovu procjene epidemiološke situacije te održanog sastanka s kantonalnim premijerima.

Tvrdi da je procijenjeno da je u FBiH visoka razina prijenosa te da incidenca iznosi 146,4 slučaja na 100.000 osoba. Broj hospitaliziranih je povećan za sedam posto. Također je dodala da broj vakcinisanih prvom dozom iznosi 27 posto, a drugom dozom 24 posto.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.