Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
  • OBJAVLJENO: 07.02.2012.
Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice
Nastavljaju se aktivnosti na pružanju pomoći najugroženijem stanovništvu

S ciljem pružanja pomoći ugroženom stanovništvu na području BPK Goražde i  u mjestima povratkau RS , Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izjeglice inteziviziralo je svoje aktivnosti na obezbjeđenju hrane i lijekova za stanovništvo u snijegom blokiranim područjima.

Kako nas je informisala ministrica Azra Kuljuh, Ministarstvo je od prvog dana na terenu kako bi evidentirali probleme te blagovremeno djelovali u njihovom rješavanju, ali najveći problem predstavlja prohodnost puteva.

„Mi smo već prvi dan obišli Kantonalnu bolnicu i Dom zdravlja da vidimo ima li nekih poteškoća u prilazu pacijentima kojima je potrebna zdravstvena pomoć. Kako su nas informisali, nije bilo nekih situacija u kojima nije mogla biti pružena zdravstvena zaštita. Kantonalna bolnica svakodnevno odvozi pacijente na dijalizu, a ono što smo uradili u koordinaciji sa Civilnom zaštitom jeste da smo organizirali da se prokrče putevi da ti pacijenti budu dostupni za sanitetska vozila kako bi se omogućio njihov odlazak za Sarajevo. Ono što se u medijima činilo zastrašujuće jeste da u subotu pacijenti nisu otišli u Sarajevo, ali činjenica je da su iz Sarajeva javili da je put do bolnice,  gdje bi trebalo da se obavi dijaliza, neprohodan. Bitno je da to nije utjecalo na zdravstveno stanje pacijenata i to je nešto što se može tolerisati tako da već od nedjelje pacijenti redovno odlaze na dijalizu i kemoterapije. Mi danas očekujemo otopine za dijalizu za pacijente koji ih koriste, koje će nam biti dostavljene iz Sarajeva kako bi smo obezbijedili pacijente koji se na takav način liječe. Snabdijevenost pacijenata lijekovima je obezbjeđena s tim što sve ono što je bilo hitno i vanredno uspjelo se reagirati tako da nismo zabilježili nijedno pogoršanje zdravstvenog stanja bilo kojeg hroničnog pacijenta zbog nedostatka lijekova. Proteklih dana, dostavljali smo lijekove i pakete sa prehrambenim artiklima svima kojima je bilo neophodno,  tamo gdje su putevi bili pročišćeni. Posjetili smo i Dom za stara i iznemogla lica, dostavljeno im je nophodno gorivo , Centar za socijalni rad posjetio je svoje štićenike, kolektivne centre kako bi se uvjerili u kakvim su uslovima i koji su to problemi sa kojima se susreću kako bi se moglo djelovati“- ističe ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Azra Kuljuh.

Predstavnici Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izjeglice i predstavnik Regionalnog odbora za povratak u Jugoistočnu Bosnu Muhamed Bukva,  prisustvovali su, takođe, sastanku Kriznog štaba u općini Foča kako bi se informisali o stanju povratnika u ovu općinu. Najviše povratnika je u selima Izbišno, Čelikovo polje, Kljuna, Kozija Luka i Kratine, a radi se o mjestima koja su u potpunosti odsječena jer nije bilo mogućnosti da se putevi do njihovih sela pročiste. Kako nam je ovom prilikom kazala ministrica Kuljuh, informacija kojom raspolaže Ministarstvo je da je helikopter već na putu, kako bi se ovom stanovništvu dostavila hrana i neophodni lijekovi. Ministarstvo je u stalnoj koordinaciji sa nadležnim općinskim službama, Crvenim križom, Regionalnim odborom za povratak i svima koji su angažovani da se situacija na terenu normalizuje. Prema informacijama sa kojima Ministarstvo trenutno raspolaže, danas je prohodan put do sela Mirjanovići općina Foča-Ustikolina,  gdje je jedna osoba preminula, ali je i pod takvim okolnostima obavljena dženaza.

„Mislim da će danas situacija biti mnogo bolja i da će se uspjeti doći do svih mjesta do kojih se ovih dana nije moglo doći. Ove nove količine snijega, mislim, da su neznatne, a da je ono što se sve odradilo od petka do danas pokazalo svoju funkciju i nije se dogodilo da budemo potpuno blokirani.  Uspjeli smo doći do onih najugroženijih . Danas će u saradnji sa Općinom Čajniče biti upriličena posjeta selu Batovo, jer tamo imamo dosta povratnika, kojima trebamo  dostaviti  lijekove i neophodnu hranu“-kazala je ministrica Kuljuh.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.