Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
  • OBJAVLJENO: 09.06.2017.
ODRŽAN JOŠ JEDAN U NIZU SASTANAKA S PREDSTAVNICIMA ZDRAVSTVENOG SEKTORA S PODRUČJA BPK-A GORAŽDE
Razmatran Akcioni plan s prijedlogom mjera za unaprijeđenje zdravstva na području BPK-a Goražde za period 2017-2021. godine

Predstavnici Vlade  i zdravstvenog sektora s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održali su danas još jedan u nizu radnih sastanaka na kojem je razmatran Akcioni plan sa prijedlogom mjera za unaprijeđenje zdravstva na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 2017-2021. godine.

Na samom početku sastanka, ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Sabira Bešlija izrazila je zadovoljstvo odzivom predstavnika zdravstvenog sektora na današnji radni sastanak na kojem su izneseni brojni prijedlozi i mjere kako i na koji način poboljšati stanje u zdravstvenom sektoru, zatim kako ostvariti određene i značajne uštede, a ustanovljeni su i prioriteti, odnosno ono što je neophodno uraditi u narednom periodu.

S obzirom na to da se ovaj Akcioni plan odnosi na period od 2017. do 2021. godine neki od prijedloga mjera za unaprijeđenje zdravstva na području našeg kantona zahtijevaju potrebno vrijeme u smislu njihove implementacije, kao i finansijska sredstva.

S tim u vezi, resorna ministrica ukazala je na potrebu uključivanja menadžmenta zdravstvenog sektora s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u sve aktivnosti koje će biti potrebno sprovesti u cilju poboljšanja uslova rada zdravstvenih radnika, kao i usluga koje se pružaju pacijentima.

 

Ono što je radna grupa na današnjem sastanku istaknula kao prioritet jeste informatizacija sistema izdavanja lijekova sa Esencijalne liste na recept, te je u te svrhe danas formirana radna grupa koja će imati zadatak da u narednom periodu sačini detaljnu analizu o potrebi i finansijskim sredstvima za uspostavljanje takvog sistema na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Također, jedan od prijedloga jeste da se koriste preporuke koje su donesene od strane komisije zadužene za formiranje Esencijalne liste lijekova, u smislu koji lijekovi se mogu propisati i ko ih može propisati, čime bi se ostvarile značajne uštede u oblasti zdravstva.

Dogovoreno je da se krene s realizacijom usaglašavanja i donošenja novih pravilnika o radu zdravstvenih ustanova, što je i predviđeno potpisanim Kolektivnim ugovorm u oblasti zdravstva.

Ono što je također istaknuto kao prioritet jeste potreba za donošenjem programa utroška sredstava, koja bi bila namijenjena za specijalizacije doktora.

Istaknuto je da će se sastanci u ovoj oblasti kontinuirano održavati u narednom periodu kako bi se što prije donijele mjere za unaprijeđenje zdravstva na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.