Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
  • OBJAVLJENO: 01.10.2017.
MEĐUNARODNI DAN STARIH OSOBA U GORAŽDANSKOM DOMU ZA STARA LICA
PJESMA IZMEĐU OSMJEHA I SUZA

Sena Hadžimusić prekoračila je osamdesetu, a sa osmjehom je pratila mini koncert Muškog vokalno- instrumentalnog sastava „ Behar“čiji su članovi pjesmom počastili stanare goraždanskog Doma za stara lica. Pa je Sena s “Beharom” i zapjevala. I ne samo ona. Pjevali su i drugi korisnici ove ustanove u kojoj prostor i vrijeme dijele 44 stanara.

A ova mala svečanost održana je da bi se obilježio 1. oktobar – Međunarodni dan starih osoba. To je u ovoj ustanovi koja je s radom počela prije dvedeset godina, tradicija. Kao što je već nekoliko godina tradicija da im ( ne samo na ovaj dan) u goste dođu dragi prijatelji iz Hope centra iz Goražda, sa volonterima i poklonima.

Članovima “Behara”, prijateljima iz Hope centra i svima koji na bilo koji način pomažu rad Doma za stara lica, zahvalio se njegov direktor Safet Bajrović. U posjetu stanarima sa čestitkama i obećanjima da će resorno Ministarstvo nastaviti s programima pomaganja u djelovanju Doma, stigla je i ministrica Sabira Bešlija.

Teče “Beharov” koncert, a između pjesama i osmjeha, onako ljudska, iskrena, sjetna, golema kao i njihovo životno iskustvo, iz očiju stanara Doma, otkine se suza… Onda se pjesmi goraždanskih sevdalija pridružuje pjesma stanara Doma – Mušana Ušanovića, Adema Kovača, Nedžiba Dauta. Ona stara, bećarska pjesma. Pjevaju iz duše Mušan, Adem i Nedžib a tiho pomaže im Milena Crnogorac. – Mi smo ti izvorna grupa “Mladost“ s velikim, šeretkim osmjehom veli Adem.

U jednoj od soba u Domu za stara lica pozdravljamo Hasenu, majku ratnog heroja Bekta Gacke. U očima drage, skromne žene osmjeh i suze..Iz velike sale doma razlijevaju se stihovi pjesme „ Tebi majko misle lete..“.

Pozdravljamo se sa stanarima. U albume uspomena, oni će sasvim sigurno, s radošću i sa sjetom smjestiti i ovaj oktobarski dan, kada su im u posjetu došli dobri ljudi, u kome su se susreli i ispreplatali njihova pjesma,osmjesi i suze..

www.bpkg.gov.ba /Novine “Glas Goražda”

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.