Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
  • OBJAVLJENO: 01.04.2022.
U okviru dvodnevne posjete našem kantonu, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica susreo se i sa premijerkom BPK Goražde
Razgovarano o nastavku vrlo upješne saradnje

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća sastala se danas sa federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramićem koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu. Na sastanku je razgovarano o najznačajnijim projektima koji se uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica implemetiraju na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te nastavku saradnje kada su u pitanju projekti lokalnih zajednica koji su kandidovani prema federalnom ministarstvu.

Najznačajniji projekti su u oblasti izgradnje stanova za socijalno – neprofitno stanovanje kroz projekte CEB II “Zatvaranje kolektivnih i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja” i RSP – Regionalni stambeni program, a kada su u pitanju infrastrukturni projekti podrška ne izostaje ni povratničkoj populaciji.

“Prije svega, zahvalit ću se ministru Ramiću na podršci koju pruža Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde i općinama u sastavu kantona kao i povratničkoj populaciji, koja se između ostalog odnosi i na implemetaciju infrastrukturnih projekata, kao što je izgradnja stambenih jedinica. Više od  17.000.000KM iz ovog ministarstva izdvojeno je za investicije na području BPK Goražde, a sa zadovoljstvom smo krenuli i u realizaciju projekta sanacije JU „Dom za stara i iznemogla lica“ BPK Goražde, koji je  već u završnoj fazi.  Zajedničkim angažmanom u implementaciji ovog projekta dobit ćemo savremeni dom, što nam je potrebno na području BPK Goražde. Također, neizostavna je podrška od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica kada je u pitanju poboljšanje putne infrastrukture u povratničkim naseljima, kao i individualna podrška našim povratnicima i udruženjima koja okupljaju povratničku populaciju“- kazala je ovom prilikom premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Da je implementacija značajnih projekata na području BPK Goražde rezultat dobre saradnje ovog ministarstva sa Vladom BPK Goražde, potvrđuje i ministar Ramić.

„U toku je izgradnja deset stambenih jedinica u općini Pale u FBiH, četrnaest u općini Foča u FBiH, a najznačajniji projekti u okviru Projekta CEB II realiziraju se u Gradu Goražde. Također, u okviru projekta vrši se i sanacija postojećih objekata na području BPK Goražde, a na sastanku sa premijerkom razgovarali smo i o tome na koji način Vlada BPK Goražde može  obezbijediti nedostajući dio sredstava za projekte čija realizacija je u planu na području ovog kantona. Radi se o projektima općina koji su kandidovani prema ovom ministarstvu, tako da i na tom planu imamo veoma dobru saradnju“- riječi su ministra Ramića.

Prilikom posjete ministra Ramića upriličen je i obilazak naših privrednika u opštini Novo Goražde.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.