Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
  • OBJAVLJENO: 18.04.2022.
Okončani radovi na izgradnji Hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici Goražde
Svečano otvaranje planirano za 28.april, a prve hemodijalize za pacijente bit će omogućene 4.maja

Pripreme u vezi otvaranja Hemodijalizng centra pri JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde bile su tema današnjeg sastanka premijerke Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aide Obuća  sa direktoricom Nerminom Kamenica, a sastanku je prisustvovao i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Eniz Halilović.

Nakon okončanih građevinskih radova u decembru mjesecu prošle godine  i administrativna procedura oko dobijanja rješenja od nadležnih ministarstava je završena,  a  sa današnjeg sastanka najavljeno je  i zvanično otvaranje Hemodijaliznog centra pri JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde. Kako je planirano, čin otaranja planiran je za 28. april 2022.godine,  a postupak hemodijalize za naše pacijente će biti omogućen već od 04. maja 2022.godine.

„Prema podacima,  trenutno je devet pacijenata koji koriste usluge hemodijalize, a ima i onih koji zbog neophodnih tretmana žive van kantona, ali bi se vratili da žive ovdje ukoliko bi se stvorile pretpostavke, odnosno uslovi za obavljanje tih tretmana u našem gradu. Realizacijom ovog dugo očekivanog projekta to će im biti omogućeno, a kada je riječ o samom činu otvaranja, odnosno njegovom terminu,  možda ima malo simbolike u svemu tome, s obzirom da se 4. maj u našem kantonu obilježava kao Dan otpora BPK Goražde, a ove godine ćemo obilježiti tridesetogodišnjicu od agresije na naš grad“-kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Prema riječima direktorice Kamenica, stvaranje  uslova za hemodijalizu našim pacijentima je prije svega human čin, koji s nestrpljenjem očekuju dijalizni pacijenti koji svakodnevno na dijalizu putuju u Sarajevo.

Podsjetimo, za realizaciju projekta uspostave hemodijaliznog centra Vlada Bosansko-podrinjskog kantona izdvojila je oko 850.000 KM. a oprema je nabavljena posredstvom donatora.

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.