Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
  • OBJAVLJENO: 19.06.2022.
U Foči obilježen 19. juni, Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu
Pamtimo žene silovane u ratu u Bosni i Hercegovini

U organizaciji Udruženja žrtava rata “Foča 92-95”, danas je u Foči obilježen 19. juni, Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, a  obilježavanju između ostalih prisustvovale su premijerka BPK Goražde Aida Obuća i Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH.

Centralni dio programa održan je  ispred  Sportske  sale Partizan koja je tokom rata u BiH služila kao logor za žene i djecu, u kojem su žene sistematski silovane i zlostavljane, a nakon toga kolona se uputila prema Čehotinskom mostu, sa kojeg su u rijeku Ćehotinu spuštene ruže u znak sjećanja na stradale žene, a u znak pobjede i pravde pušteno je i 30 balona u bojama zastave Bosne i Hercegovine.

Organizatori su podsjetili da je u Foči tokom agresije na BiH ubijeno više od 3.000 Bošnjaka, od tog broja 586 žena. Ovo je grad u kojem je dokazano najveće sistematsko seksualno nasilje i silovanje u kojem je prvi put zabilježeno seksualno ropstvo te prodaja žena. Silovane su čak i djevojčice od kojih je najmlađa imala samo 11 godina.

Nažalost, o Foči i fočanskim zločinima se jako malo govori i čuje, a današnje obilježavanje bila je prilika da se još jednom pošalje poruka  da se zlo nikad i nikom ne dogodi, a posebno ženama.

„Moja dužnost kao žene je da danas budem u Foči i pošaljem poruku da pamtimo žene silovane u ratu u Bosni i Hercegovini. Trebamo pomoći u borbi da se ženama, žrtvama rata omogući dostojan život i sva prava koja im pripadaju. Trebamo im pomoći u naporima da se obilježe sva mjesta stradanja, da se ne zaborave i nikad nikom ne ponove. Koristim ovu priliku da se zahvalim „Ženama u crnom“ iz Beograda koje redovno prisustvuju ovakvim obilježavanjima. One su jedino svjetlo iz zemlje koja nažalost još uvijek veliča i štiti murale ratnih zločinaca krivih za genocid i stradanja bosanskohercegovačkog stanovništva, posebno Bošnjaka. One nam ulijevaju nadu da će glas razuma tamo ipak preovladati, kao i ovdje u Foči, čiji sadašnji stanovnici još zatvaraju oči pred neminovnim i dokazanim činenjicama o zločinu i zločincima u ovom gradu.Bez suočenja sa istinom, nema ni pravde, a do tada, mi ćemo pamtiti i glasno govoriti, u ime svih obespravljenih ali ne i poniženih, u ime ubijenih, ali ne i nestalih u našem sjećanju”, naglasila je Aida Obuća, premijerka BPK.

Podsjetimo, Rezolucijom 69/293, Generalna skupština UN-a proglasila je 19. juni za Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu 2015. godine. UN i države članice odlučile su obilježiti ovaj datum kako bi se podigla svijest o potrebi okončanja seksualnog nasilja u ratu, odala počast preživjelima seksualnog nasilja širom svijeta i prepoznala posvećenost svih onih koji su hrabro posvetili ili izgubili živote u borbi za iskorjenjivanje ove vrste zločina.

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.