Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
  • OBJAVLJENO: 23.11.2022.
JU Centar za socijalni rad BPK-a Goražde
Pokrenuta kampanja promocije hraniteljstva pod sloganom “Ne možemo biti njihovi roditelji, ali možemo porodica“

Javna ustanova Centar za socijalni rad Bosansko- podrinjskog kantona Goražde uz podršku Misije OSCE-a u BiH pokrenula je kampanju promocije hraniteljstva pod sloganom “Ne možemo biti njihovi roditelji, ali možemo porodica“.

Početak kampanje označen je 22.11. prezentacijom za predstavnike svih relevantnih ustanova i institucija na području BPK Goražde.

„ Cilj kampanje je predstavljanje hraniteljstva kao oblika socijalne zaštite, kojom se djeci i odraslim licima koja su privremeno ili trajno ostala bez roditeljskog staranja, pruži zaštita u hraniteljskoj porodici kao najhumanijem obliku porodičnog zbrinjavanja“ – pojasnila je direktorica Centra za socijalni rad BPK Mediha Jašarević – Hodžić.

Naglasila je da je namjera ukazati na značaj smještaja u hraniteljske porodice.

„ Na području BPK Goražde postoji samo jedna hraniteljska porodica što znači da svijest o ovom obliku socijalne zaštite nije dovoljno razvijena. Petoro djece smješteno je u ustanove dok, s druge strane, postoje tzv. rizične porodice za odgajanje djece, tako da se hraniteljstvu i na području BPK mora posvetiti više pažnje odnosno taj oblik približiti građanima“ – kazala je ona.

U okviru kampanje promocije hraniteljstva u svim lokalnim zajednicama na području BPK Goražde u narednom periodu planirani su info pultovi s ciljem upoznavanja javnosti, a svi koji eventualno žele postati hranitelji za više informacija mogu se obratiti u Centar za socijalni rad BPK Goražde.

Kontakt telefoni: – JU Centar za socijalni rad BPK-a Goražde 038 223 343; – Porodično savjetovalište 038 227 345.

Hraniteljstvo je jedan od instituta porodičnog prava, predstavlja oblik socijalne zaštite kojom se djeci i odraslim licima koja/e su privremeno ili trajno ostala bez roditeljskog staranja, omogućava zaštitu u hraniteljskoj porodici kao jednom od najhumanijih oblika porodičnog zbrinjavanja. Hraniteljstvo za većinu djece bez roditeljskog staranja predstavlja pogodan oblik zaštite jer im omogućava pronalazak doma, očuvanje ličnog i porodičnog identiteta, kao i mogućnost vraćanja roditeljima ukoliko se utvrdi da su se stekli uvjeti za to. Hraniteljstvo je privremeni, raskidivi oblik zbrinjavanja djece u hraniteljskim porodicama u kojima se zadovoljavaju sve djetetove potrebe i prava (emocionalni, razvojni, vaspitno-obrazovani).

Hraniteljstvo kod djece omogućava formiranje obrazaca ponašanja prema drugima koji mogu biti od pomoći  u kasnijim periodima života. Porodice koje primaju djecu na smještaj preuzimaju brigu o djeci, pružaju im zaštitu i na taj način mogu da zadovolje svoju humanu potrebu da pomognu drugome, potrebu za roditeljstvom ili većem broju djece, kao i potrebu za prenošenjem životnih iskustava.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.