Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
  • OBJAVLJENO: 14.12.2022.
Zavod zdravstvenog osiguranja BPK Goražde najavio
Uskoro elektronske knjižice, uputnice, recepti, e-čekaonica

Zavod zdravstvenog osiguranja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde provodi  neophodne aktivnosti na uvođenju integrisanog informacionog sistema u zdravstvo.

Direktor Zavoda Salem Halilović napominje da je finansijskim planom ove ustanove, u ovoj godini planirano 260.000 KM u te svrhe, ali da je procedura potrajala.

“Tek prije nekoliko dana potpisan je ugovor s kućom koja je odabrana putem javnog poziva za izvođenje tih radova i kako su nas obavijestili, oni su spremni odmah početi s konkretnim poslovima na izradi ovog informacionog sistema,  tako da će to vrlo brzo, za mjesec i po, do dva zaživjeti u određenim segmentima” – kazao je Halilović.

Govoreći o prednostima uvođenja ovog sistema, on je između ostalog naglasio da će to značiti uvezivanje institucija, počev od Vlade BPK i Ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda zdravstvenog osiguranja,  domova zdravlja i svih ambulanti porodične medicine,  Kantonalne bolnice i svih apoteka.

“ Dakle, bit će uvezani svi  segmenti kojih se tiče zdravstvo na području BPK Goražde, a takođe biće uvedena elektronska zdravstvena legitimacija za sve naše osiguranike. Mi već imamo 5.000 elektronskih zdravstvenih legitimacija  obezbijeđenih od ranije i nabavit ćemo odmah još oko 15.000, da imamo za sve osiguranike. To takođe znači i uvođenje  elektronskih zdravstvenih kartona, elektronskih uputnica kao i tzv. e-čekaonice i očekujemo da će sve to zaživjeti u narednoj godini” – precizirao je on.

Napomenuo je da će  BPK Goražde biti među pet kantona u kojima  je uveden ovaj sistem, koji ima niz prednosti.

“Iskustvo kantona koji su uveli ovaj informacioni sistem je da će uštede za fond Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK iznositi od 20 do 30 posto na godišnjem nivou i to su sredstva koja ćemo moći u dogovoru sa zdravstvenim ustanovama, Vladom i Upravnim odborom rasporediti  u neke druge svrhe. S druge strane,  mislim da će naši osiguranici imati jednu komociju kada su u pitanju zdravstvene usluge, prije svega će uštediti njihovo vrijeme obzirom da će imati manje potrebe da hodaju. Cilj ovog sistema je u svim njegovim segmentima, gotovo u potpunosti,  eliministati papirnu dokumentaciju” – kazao je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.

Zdravstvena knjižica ide u prošlost kao i procedura ovjere, neće biti odlazaka u ambulantu po recepte, a tu je i niz drugih pogodnosti i ušteda za sve u sistemu.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
tel: +387 38 228 439
fax:+ 387 38 221 224
E-mail: minsoc@bpkg.gov.ba

MINISTAR

SENAD ČELJO, dipl.pravnik
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina1. slavne višegradske brigade 2a
tel: +387 38 228 439;
fax:+ 387 38 221 224
e-mail: senad.celjo@bpkg.gov.ba
www.ms.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.