Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
  • OBJAVLJENO: 10.01.2023.
Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice
Sa predstavnicima menadžmenta zdravstvenih ustanova potpisani ugovori o dodjeli sredstava

U organizaciji Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde, danas je s predstavnicima menadžmenta Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja Prača i Kantonalne bolnice Goražde izvršeno potpisivanje ugovora o nabavci opreme i realizaciji projekata. Ugovore sa direktoricom Medinom Bičo, te direktorima Mehom Žigovićem i Fuadom Rovčaninom  potpisao je resorni ministar Senad Čeljo.

Sredstva čijom će se realizacijom proširiti obim i kvalitet usluga i nabaviti vrijedna oprema u navedenim zdravstvenim ustanovama, u ukupnoj vrijednosti oko 100.000 KM, obezbijeđena su iz dva programa utroška sredstava  Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, sa ekonomskih kodova – Tekući transferi za zdravstvo (od značaja za Kanton) i Kapitalni transferi za zdravstvo.

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Senad Čeljo izrazio je zadovoljstvo što je, uprkos kratkom vremenskom roku, Ministarstvo uspjelo na vrijeme završiti ovaj obiman posao, koji će za rezultat imati poboljšanje zdravstvenih usluga.

„Period od imenovanja do Nove godine, bili smo vezani rokom i zaista, dosta aktivnosti smo morali provesti na dodjeljivanju sredstava, kako za specijalizacije, koji će naknadno biti potpisan, za kapitalna ulaganja u zdravstvo, zdravstvo od javnog značaja za kanton, tako i za neprofitne organizacije, esencijalnu listu, plan finansijske konsolidacije Kantonalne bolnice. Mnogo aktivnosti bilo je neophodno uraditi i uspjeli smo u tome, a rezultat je i današnje potpisivanje ovog seta ugovora“, riječi su ministra Čelja.

Potpisanim ugovorima Zavodu za javno zdravstvo je odobreno 25.000 KM koji će se i ove godine, prema riječima direktorice Medine Bičo, iskoristiti za realizaciju programa „Analiza zdravstvenog stanja stanovništva“,  nabavku vakcina protiv sezonske gripe, promociju zdravlja te nabavka transportnih medija i briseva za testiranje na Covid-19.

Dom zdravlja Prača dobio je 5.000 KM za proširenje obima i kvaliteta usluga.

„ Ugovor  kojim su odobrena ova sredstva koristiće za proširenje obima i kvaliteta usluga Doma zdravlja Prača kroz nabavku reagenasa i potrošnog materijala za laboratoriju što će omogućiti našim pacijentima da te usluge ne traže drugdje. Ti reagensi će biti korišteni uz opremu koju nam je ranije donirala Vlada Japana. Zahvalni smo Vladi i ministarstvu jer su prepoznali problem s kojim se u tom smislu susrećemo“, kazao je direktor Doma zdravlja Prača Medo Žigović.

Kantonalna  bolnica Goražde dobila je 69.000 KM zaa realizaciju četiri projekta. Ona će se, kako ističe direktor Kantonalne bolnice Goražde Fuad Rovčanin, iskoristiti za nabavku neophodne, vrijedne opreme: CTG aparata za porođajni odjel, nabavku opreme za potrebe ORL službe, bilirubinometra za potrebe pedijatrije, te nabavku biohemijskog analizatora, a obezbijeđena su iz budžeta Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde iz Programa utroška sredstava, na ekonomskom kodu Kapitalni transferi za zdravstvo.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.