Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
  • OBJAVLJENO: 12.03.2014.
ZAJEDNIČKI PROJEKT UNDP-A, VLADE BPK I FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA FBIH
Novi sistem grijanja u Kantonalnoj bolnici Goražde

Copy-of-100_6658

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto sa saradnicima sastao se danas sa projekt menadžerima UNDP-a Sanjinom Avdićem i Amilom Selmanagić Bajrović.

Razgovarano je o realizaciji projekta „Smanjenje emisije stakleničkih gasova instalacijom kotla na čvrsto biogorivo, uz povećanje energetske efikasnosti sistema grijanja u Kantonalnoj bolnici Goražde“ .

Spremnost za sufinansiranje ovog projekta u iznosu od 100.000 KM u prošloj godini iskazala je Vlada, dok će preostali dio sredstava u iznosu od 300.000 KM finansirati UNDP i Fond za zaštitu okoliša F BiH.

Kako su istaknuli predstavnici UNDP-a, već je urađen idejni i glavni projekat koji je danas predat Kantonalnoj bolnici, a ako Vlada na vrijeme obezbijedi sredstva za sufinansiranje, novi sistem grijanja u Kantonalnoj bolnici Goražde biće u funkciji do sredine septembra, odnosno do početka nove grijne sezone.

Prvi korak ka realizaciji ovog projekta UNDP-a i Vlade BPK  je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, a nakon toga i Ugovora o sufinansiranju, istaknuto je danas.

Takođe je istaknuto da se zahvaljujući rekonstrukciji bolnice koju je uradila TIKA, cijeli projekt može realizovati u daleko povoljnijim uslovima i sa manje finansijskih sredstava.

UNDP u Bosni i Hercegovini fokusira se na četiri programske oblasti koje vode koordinatori sektora: Ruralni i regionalni razvoj, Društveno uključivanje i demokratsko upravljanje, Pravda i sigurnost i Energija i okoliš.

U 2013. godini kroz ova četiri sektora UNDP je realizovao 26 miliona pomoći Bosni i Hercegovini, a njihova misija nastavlja se i u ovoj godini kroz različite projekte, među kojima je i ovaj o kojem je danas bilo riječi.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.