Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Prvi u Federaciji Bosne i Hercegovine
Potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika-doktora medicine i stomatologije u oblasti zdravstva na teritoriji Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

S ciljem usaglašavanja teksta Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i doktora medicine i stomatologije u oblasti zdravstva na teritoriji BPK Goražde pregovarački timovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde održali su danas sastanak.

Nakon usaglašavanja stavova i minimalnih korekcija u samom tekstu,  te saglasnosti Vlade  BPK Goražde,  na obostrano zadovoljstvo pregovaračkih timova, u popodnevnim satima potpisan je dugo očekivani  Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika-doktora medicine i stomatologije u oblasti zdravstva na teritoriji Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Kolektivni ugovor  sa zamjenikom predsjednika  Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Vesne Nemec- Klisura potpisao je ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Eniz Halilović.

Kako je ovom prilikom istaknuto, Bosansko-podrinjski kanton Goražde je prvi u FBiH postigao sporazum te potpisao ovaj veoma značajan dokument.

„Na obostrano zadovoljstvo pregovaračkih timova danas smo potpisali ovaj Kolektivni ugovor koji garantuje određena prava doktora stomatologije i medicine. U višemjesečnim pregovorima oni su iznijeli određene nedostatke u odnosu na prethodni kolektivni ugovor i mislim da smo i mi pokazali spremnost, prije svega Vlada od samog početka pregovora, da ovaj kolektivni ugovor potpišemo , sve u cilju poboljšanja statusa doktora medicine i stomatologije u ovom kantonu. Od početka imenovanja ove Vlade glavni cilj je bio poboljšanje statusa doktora u ovom kantonu. Ovim kolektivnim ugovorom regulisana su određena povećanja u koeficijentima doktora, a pregovarački tim će se i u narednom periodu truditi da poboljša status doktora na području ovog  kantona“-riječi su ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Eniza Halilovića.

Prema riječima dr. Vesne Nemec Klisura, pregovori sa bivšim sazivom Vlade BPK Goražde i resornom ministricom trajali su od juna mjeseca prošle godine. Iako je stari Kolektivni ugovor istekao u mjesecu februaru 2019.godine, u Strukovnom sindikatu dokora medicine i stomatologije BPK Goražde  ističu zadovoljstvo činjenicom da su  pregovori sa novim sazivom Vlade BPK Goražde išli planiranom dinamikom i da su okončani u relativno kratkom roku.

„Sa današnjim danom imamo novi Kolektivni ugovor koji će biti važeći godinu dana. Nismo u potpusnoti zadovoljni novim Kolektivnim ugovorom, ali pošto nam je istekao prethodni, mi smo htjeli smo da imamo novi Kolektivni ugovor. Zadovoljni smo u tom smislu jer smo kao doktori  svjesni situacije na području BPK Goražde i raspoloživih finansijskih sredstava, a nešto zadnje što mi želimo je da idemo u štrajk,  jer je to jako iscrpljujuće kako za nas i korisnike zdravstvenih usluga, tako i za sve učesnike u  štrajku. Iz tog razloga pristajemo na ovakav Kolektivni ugovor gdje smo usaglasili ono što je trebala da uradi i  prethodna Vlada, a  to je da dođe do povećanja koeficijenata. Nadam se da će se naći mogućnost da se u 2020.godini počne razgovarati o povećanju satnice kada je u pitanju rad zdravstvenih radnika na području BPK Goražde“- kazala jeovom prilikom zamjenica predsjednika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u BPK Goražde dr. Vesna Nemec-Klisura.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
 1. slavne višegradske brigade 2a,
  73 000 Goražde
  Bosna i Hercegovina
  tel: +387 38 228 439
  fax:+ 387 38 221 224
  E-mail: minsoc@bpkg.gov.ba
MINISTAR

ENIZ HALILOVIĆ bachelor sociologije

tel: +387 38 228 439
fax:+ 387 38 221 224
e-mail: eniz.halilovic@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.