Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
  • OBJAVLJENO: 02.12.2021.
Premijerka BPK Goražde sa saradnicima obišla prostor budućeg Hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici Goražde
Od januara 2022.godine hemodijalizni pacijenti moći će se liječiti u svom gradu

U pratnji menadžmenta JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća sa ministrima za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice te urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline, Enizom Halilovićem i Bojanom Krunićem, obišla je danas radove koji se izvode na uspostavi Hemodijaliznog centra pri ovoj javnoj ustanovi.

Finalni građevinski radovi na uspostavi Hemodijaliznog centra su u završnoj fazi tako da se u narednim danima očekuje okončanje ovog dugo očekivanog kapitalnog projekta koji će omogućiti pacijentima koji imaju potrebu za hemodijaliznim tretmanom da to obavljaju u našem kantonu. Prema najavama, početak rada Hemodijaliznog centra pri JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde očekuje se već početkom 2022.godine.

„Izuzetno sam sretna što uskoro možemo staviti tačku na projekt izgradnje Hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici Goražde te našim hemodijaliznim pacijentima koji su svih ovih godina prelazili mukotrpan put do Sarajeva i nazad, poručiti da će se, ako sve bude kako treba, od januara 2022. godine moći liječiti u svom gradu, u jednom od najsavremenijih hemodijaliznih centara. Ni naš put do završetka ovog projekta nije bio nimalo lagan. Od samog početka suočili smo se sa brojnim preprekama, počev od nedostatka pravog idejnog projekta, pa do opreme i specijalističkog kadra. No, kad se nešto istinski želi, a mi smo to u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde stavili u prioritet, onda se zajedničkim snagama može sve postići. Za naše sugrađane, dijalizne pacijente, od kojih neki, nažalost, više nisu s nama, svaki dan je važan. Kasnilo se u izvođenju radova, jednim dijelom zbog nedostatka softificirane opreme i Vlada je na svojim sjednicama slala urgencije za njihovim ubrzanjem i okončanjem. Ono što sigurno znam, da ni u jednom momentu nisu nedostajala finansijska sredstva, jer je Vlada BPK Goražde kao sufinansijer ovog projekta do 10.oktobra, kad se pravio posljednji izvještaj, izvođaču radova uplatila 715.700 KM, a po okončanju projekta, kad se uračunaju i dodatni radovi, ukupna suma izdvojenih sredstava će izaći na 823.860 KM.

Takođe, treba istaći da je Hemodijalizni centar u potpunosti opremljen iz donatorskih sredstava u iznosu od oko pola miliona KM i ja koristim ovu priliku da se zahvalim svim donatorima koji su kao i Vlada prepoznali važnost realizacije ovog značajnog projekta na području BPK Goražde. Součeni sa pandemijom COVID-a 19 koja je nama u Vladi i zdravstvenim ustanovama u protekle dvije godine postavila dodatne izazove, nismo zaboravili ni ostale pacijente koji se svakodnevno bore sa svojom bolešću. Putem ovog centra, kao i sveukupnim jačanjem zdravstvenih kapaciteta, nadam se da ćemo ublažiti njihove poteškoće i pružiti im što kvalitetniju medicinsku uslugu-ovom prilikom kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Okončanje projekta, prema riječima direktorice JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde Nermine Kamenice, usporila je pojava pandemije virusa COVID-19 koja je onemogućila da se na vrijeme nabave neophodni materijali i oprema.

„Pri kraju je izgradnja centra i ja se nadam da ćemo početkom nove godine, uz konsultaciju sa strukom, otvoriti ovaj centar. Neophodna medicinska oprema je obezbijeđena te medicinski kadar tako da za početak će u Hemodijaliznom centru raditi dva doktora, uključujući i vrhunskog doktora nefrologije te četiri medicinske sestre koje su prošle obuku i nedavno položile završni ispit“-ističe direktorica Kamenica.

Hemodijalizni tretman u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu s prostora našeg kantona trenutno koristi deset pacijenata. Jedan od njih je i Mehmed Hadžijahić koji već treću godinu zaredom svaki drugi dan na hemodijalizni tretman odlazi u Sarajevo. Nakon današnjeg obilaska radova tvrdi da okončanje ovog projekta za pacijente kojim je potreban hemodijalizni tretman daje nadu za novi život.

„Usluge hemodijalize u Goraždu za nas pacijente će omogućiti novi život, jer zbog uzroka svakodnevne vožnje kako bi koristili usluge hemodijalize u Sarajevu mnogi naši pacijenti su do sada već preminuli. Ovim što je do sada urađeno mi smo prezadovoljni i nadam se da će se ovaj centar uskoro staviti u upotrebu, kako se više ne bismo patili“-kazao je Hadžijahić.

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.