Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
  • OBJAVLJENO: 28.07.2021.
Sastanak premijerke BPK i ministra za zdravstvo sa direktoricom Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde
Razgovarano o procesu masovne imunizacije te upućen apel građanima da se odazovu pozivu imunizaciju

S obzirom da je u Bosansko-podrinjski kanton jučer isporučen najveći broj doza vakcina do sada, o procesu masovne imunizacije stanovništva razgovarano je danas na sastanku koji  su upriličili premijerka  i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Aida Obuća i Eniz Halilović sa direktoricom Zavoda za javno zdravstvo Medinom Bičo.

Radi se o 1.250 doza vakcina proizvođača AstraZeneca,  Sinofarm i Sinovac, a prema riječima direktorice Bičo, pozvani su svi operativni timovi da vrše masovnu imunizaciju, jer je u narednom periodu najavaljena isporuka vakcina, zavisno od potreba krajnjih korisnika.

„Ukupno imamo devet operativnih timova na području BPK Goražde. U Gradu Goražde imamo sedam, s tim da je jedan u Zavodu za javno zdravstvo i oni dnevno po operativnom timu mogu vršiti 50 vakcinisanja, uz posao koji normalno obavljaju. Dom zdravlja „Ustikolina“ izjasnio se da mogu vakcinisati dnevno do 30 osoba, a Dom zdravlja Prača 75, što znači da se za sedam dana može vakcinisati oko 3.000 ljudi. Mi još uvijek imamo oko 3.000 osoba koje su prijavljene a koje žele da se vakcinišu i ja bih ovim putem pozvala sve one koji žele da se vakcinišu, odnosno osobe starije od 18 godina da se obavezno prijave  kako bismo znali o kojem broju se radi, a od toga nam zavisi i budući plan“.

Prema informacijama sa terena, problem s kojim se suočavaju operativni timovi jeste da dio građana odbija da se vakciniše vakcinom proizvođača AstraZeneca.

„Ovim putem želim da kažem da porodični ljekari po ambulantama znaju koje vakcine njihovi pacijenti mogu primiti, a što se tiče vakcine proizvođača AstraZeneca , ona se do sada pokazala kao jako dobra. Ja sam se vakcinisala tom vakcinom, kao i zdravstveni radnici te štićenici Doma za stara i iznemogla lica i nismo imali nekih nus pojava koje nisu očekivane. Pozivam još jednom građane da se jave na poziv ambulanti i da ne odbijaju vakcinaciju, kako bismo što više osoba vakcinisali i imali što bolji kolektivni imunitet te spremno dočekali očekivani četvrti val“-ističe direktorica Bičo.

Osim poziva upućenog građanima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za masovnu imunizaciju, premijerka BPK Gooražde Aida Obuća govorila je i o značaju vakcinisanja prosvjetnih radnika kako bi se spremno dočekao početak nove školske godine.

„Dogovorili smo se da se u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Zavodom za javno zdravstvo naprave  spiskovi prosvjetnih radnika kako bismo u narednom mjesecu izvršili imunizaciju, a ovom prilikom  direktorica nas je upoznala sa podatkom da je već jedan dio prosvjetnih radnika vakcinisan po prioritenom osnovu, tako da nam u narednom periodu ostaje da napravimo kampanju i  organizaciju vakcinacije prosvjetnih radnika kako bismo se spremili za početak nove školske godine“-ovom prilkom kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.