Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
  • OBJAVLJENO: 22.05.2022.
Pravda mora pobijediti, a odgovorni za ovaj zločin se moraju kazniti

U Goraždu je danas obilježena 30. godišnjica stradanja nevino ubijenih civila u goraždanskom naselju Lozje. Na današnji dan 1992. godine, srpske vojne i paravojne jedinice tokom napada na Lozje brutalno su ubile više od 40 bošnjačkih civila, žena, djece i muškaraca, a za mnogim posmrtnim ostacima se još uvijek traga.

Uz Dan sjećanja na zločine i stradanja u ovom naselju počast nevinim žrtvama odata je učenjem Fatihe te polaganjem cvijeća na spomen obilježju s njihovim imenima. Uz  delegacije porodica ubijenih, Udruženja logoraša ”Goražde” i  Saveza logoraša BiH, te  predstavnike  civilnih žrtava agresije i žena u oslobodilačkom ratu, cvijeće je položila i delegacija Vlade BPK Goražde te Grada Goražde.

Porodice žrtava i danas su izrazile ogorčenje činjenicom da za ubijanje, odvođenje, zarobljavanje i silovanje te paljenje civila Lozja i nakon 30 godina još niko nije odgovarao. Sa današnjeg skupa još jednom poslata je poruka da pravda mora pobijediti i da se odgovorni za ovaj zločin moraju kazniti, na što je ukazala u svom obraćanju i premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

„Stoga, danas sa ovog mjesta stradanja nevinih Bošnjaka, šaljemo poruku da kazna za zločine nikad ne zastarijeva i da će krivci za ovakva nedjela odgovarati. Nemamo prava da zaboravimo zločin u Lozju, kao ni ubijene Bošnjake za čijim posmrtnim ostacima još tragamo, u nadi da će njihove duše naći konačan smiraj . Ono što do tada moramo raditi jeste podsjećati na zločin,  ne zbog nas koji smo svjedoci toga što se desilo, već zbog mladih generacija, kako se zlo koje se na ovom mjestu desilo kao i na mnogim mjestima u našoj domovini ne bi ponovilo. Do tog cilja nije lahko doći zato što ispred sebe ponovo imamo sile koje nas žele spriječiti u tome, osporavajući našu historiju, ali ono što treba da znamo jeste da se u tome ne smijemo  spriječiti“- u svom obraćanju kazala je premijerka uz citat: „Sile koje nasrću na BiH će se umoriti, ali mi nećemo“.

Osim premijerke, na obavezu ukazivanja na zločin i procesuiranje predmeta ratnih zločina u svom obraćanju ukazali su i Muhamed Hećo, predsjednik Udruženja logoraša ”Goražde”, predsjednik Saveza logoraša BiH Seid Omerović, te goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

Ovaj datum prema Kalendaru značajnih događaja i datuma iz perioda 1992-1995. godina, kojeg je usvojila Skupština BPK Goražde, obilježava se kao Dan sjećanja na civilne žrtve agresije, logoraše i žene u oslobodilačkom ratu.

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.