Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
  • OBJAVLJENO: 25.04.2014.
24-30. APRIL
Evropska/Svjetska sedmica imunizacije

Sedmica imunizacije

Svake godine u posljednjoj sedmici aprila zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući Bosnu i Hercegovinu, obilježavaju Evropsku/Svjetsku sedmicu imunizacije s ciljem podizanje svijesti javnosti o važnosti imunizacije, kao i poboljšanja obuhvata imunizacijom.

Ovogodišnja sedmica imunizacije (24-30. april) obilježava se pod sloganom  „Cijepi se za zdravu budućnost: Saznaj, Provjeri, Zaštiti se“.

Evropska sedmica imunizacije 2014. posvećena je imunizaciji za sve uzraste, od rođenja do odrasle dobi, a aktivnosti su usmjerene na povećanje svjesnosti među zdravstvenim radnicima, donosiocima odluka, roditeljima i strarateljima i svim pojedincima o benefitima koje donosi imunizacija.

Nedavne epidemije zaraznih bolesti u Evropi, pa i u Federaciji Bosne i Hercegovine demonstriraju da se tzv. „dječije bolesti“ javljaju i među adolescentima i mladima i mogu imati ozbiljne posljedice. Stoga, održavanje potpune zaštite i podizanje imunog odgovora kroz cijeli životni ciklus znači stalno traganje za nedostacima u pokrivenosti imunizacijom koje je potrebno nadoknaditi.

Isto tako, ključna poruka ovogodišnje Evropske sedmice imunizacije je dostizanje prioritetnog cilja u regionu, a to je eliminacija morbilla i rubeole do 2015. godine i održavanje „polio-free“ statusa Evrope – Evropa oslobođena od poliomijelitisa.

Pitanje zaštite zdravlja stanovništva, posebno djece, i provođenje ove vrste preventivno-promotivnih programa je značajna aktivnost u sistemu zdravstvene zaštite.

Kompletan proces provođenja programa imunizacije u FBIH slijedi zakonske obaveze i međunarodne preporuke – od registracije vakcina u Agenciji za lijekove FBIH, nabavke vakcina, načina skladištenja u hladnom lancu, distrubucije vakcine na kantone i konačno, vakcinisanja u zdravstvenim ustanovama.

Doktrinarni pristup u medicini je provođenje imunizacije kao jedne od najuspješnijih i najisplativijih javnozdravstvenih mjera zdravstvene zaštite u svijetu, a u Bosni i Hercegovini provođenje Programa obavezne imunizacije ima dugu tradiciju i tome se uvijek poklanjala posebna pažnja.

Zahvaljujući tome, mnoge dječije bolesti su potpuno eradicirane, odnosno iskorijenjene, na ovim prostorima i zdravstveni sektor je uvijek težio ka kontuniranom provođenju Programa, kao i njegovom poboljšanju.

Posljednja populaciona istraživanja koja su provedena u domaćinstvima Federacije BIH govore da je obuhvat svim preporučenim vakcinama (osam u Federaciji BiH) iznosio 83.7% za djecu u dobi 18-29 mjeseci, te u usporedbi sa prethodnim istraživanjima, pokazuje stalan lagani porast.

Međutim, na unapređenju programa  treba stalno raditi, i sa roditeljima i porodicama i sa zdravstvenim radnicima. Evropska/Svjetska sedmica imunizacije je prilika da u ovoj i svim narednim sedmicama i predstojećem mjesecu našu pažnju više usmjerimo ka ovoj temi. Ove aktivnosti su, između ostaloga, dio implementacije Strategije ranoga rasta i razvoja u FBiH, koja je međusektorska Strategija, kojom se teži usmjeriti dobar start u životu djeteta, kasniji razvoj i dostizanje punih potencijala zdravlja svakoga djeteta.

Učesnici su svi – od ministarstva zdravstva, zdravstvenih radnika, medija, roditelja, djece. Promovisanje vakcinacije, prihvatanje vakcinacije, zagovaranje i komunikacija i odgovori na antivakcinalne pokrete trebaju biti zajedničke aktivnosti svih segmenata društva.

U ovoj sedmici planirane su brojne aktivnosti na području FBiH, a u srijedu, 23.04.2014. godine u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo FBiH održan je okrugli stol u sklopu Centralne manifestacije povodom obilježavanja Evropske/Svjetske sedmice imunizacije. Tokom ovog stručnog skupa kojem su prisustvovali najodgovornije osobe iz zdravstvenog sektora uključene u provedbu Programa imunizacije prezentirana je i prodiskutovana aktuelna situacija te predstavljene buduće aktivnosti koje proizlaze iz Akcionog plana za unapređenje programa imunizacije u FBiH.

Najčešća pitanja roditelja u vezi sa vakcinacijom

Preuzeto sa stranice Federalnog ministarstva zdravstva
webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.